Proiecte, activitatea Managerului de Proiect şi 7 întrebări esenţiale

Auzim foarte des noţiunea de “proiecte”, “manager de proiect”, dar ce e de fapt un proiect şi ce face Managerul de Proiect diferit faţă de orice alt tip de manager? La fel de important e să ştim care sunt lucrurile esenţiale pe care trebuie să le clarificăm înainte de a începe lucrul la un proiect, indiferent de dimensiunea acestuia şi de experienţa noastră ca manageri de proiect.

Un proiect e o acţiune temporară întreprinsă cu scopul de a crea un produs sau un serviciu unic. De aici derivă două caracteristici foarte importante care definesc un proiect: caracterul temporar, acest lucru însemnând că un proiecte are o dată de început şi una de sfârşit, clar determinate, şi caracterul unic, însemnând că produsul sau serviciul pe care îl vom crea prin proiect se distinge de orice alt serviciu sau produs în cel puţin un aspect.

Din perspectiva acestor caracteristici esenţiale ale unui proiect, activitatea managerului de proiect implică unele provocări specifice: planificarea presupune definirea scopului, a obiectivelor şi a activităţilor şi planificarea bugetului şi a timpului în concordanţă cu data finalizării proiectului şi a caracteristicilor unice ale produsului sau serviciului, definirea rolurilor în echipa de proiect şi a sarcinilor specifice fiecărui membru al echipei, comunicarea constantă cu echipa, evaluare, monitorizare şi control a activităţilor, definirea şi controlul riscurilor, ţinând cont de provocările specifice lucrului în proiecte: echipele sunt formate din specialişti care nu întotdeauna au mai lucrat împreună, perioada de adaptare la noile condiţii de lucru nu e foarte mare, având în vedere constrângerea temporală, riscurile nu sunt întotdeauna uşor de sesizat şi nici uşor de controlat, având în vedere caracterul unic al unui proiect, iar resursele de care dispune managerul de proiect şi gradul lui de autonomie este definit de conducerea organizaţiei care deţine proiectul, fiind necesară mereu şi o constantă raportare la nevoile şi aşteptările celorlalte părţi implicate în proiect. Managerul de proiect lucrează cu instrumente şi tehnici specifice care îl ajută în activitatea sa, diferite de cele ale unui manager general.

Indiferent că e un proiect mare sau mic, sunt câteva întrebări importante pe care trebuie să le punem când începem un proiect:

1. Care e scopul? Presupune lămurirea a câteva aspecte: de ce fac proiectul, ce sper să obţin: urmăresc rezolvarea unei probleme sociale, rezolvarea unei probleme a organizaţiei, dezvoltarea unui produs sau serviciu pentru profit, fără profit, pentru crearea unei imagini pozitive, etc.?

2. În cât timp trebuie să finalizez proiectul? E foarte important să stabilim dacă avem libertatea de a stabili noi în cât timp putem să atingem scopul dorit sau suntem deja constrânşi de o dată limită şi va trebui să adaptăm totul în funcţie de această constrângere deja existentă.

3. Cine e responsabil de bani, de unde vin şi ce obligaţii implică? Situaţia va fi diferită dacă banii sunt ai unei organizaţii care investeşte într-un nou serviciu sau produs sau provin din finanţări nerambursabile, de la diferiţi finanţatori, din donaţii.

4. Cine sunt cei care vor fi implicaţi în proiect sau au interese în acest proiect, fie că vor beneficia de pe urma lui sau vor avea de suferit? Implică evaluarea necesităţii proiectul şi pregătirea pentru gestionarea comunicării cu toate grupurile de interes.

5. Cu cine voi lucra? Unele proiecte presupun libertatea managerului de a-şi alege echipa, altele nu. Provocările sunt diferite în fiecare situaţie.

6. Care sunt paşii esenţiali pe care trebuie să îi parcurg ca să ajung la îndeplinirea scopului? E şi o pregătire pentru definirea obiectivelor şi a activităţilor.

7. Sunt pregătit? Propria evaluare e un punct important înaintea începerii unui proiect şi implică o scurtă trecere în revistă a cunoştinţelor, abilităţilor şi experienţei noastre în gestionarea unor alte proiecte similare, pentru evaluarea obiectivă a posibilităţii de a duce la finalizare un astfel de proiect şi pentru a evidenţia punctele pe care va trebui să le îmbunătăţim prin studiu, discuţii cu specialişti sau cursuri de formare.

 Înscrieţi-vă la un curs de Manager de Proiect acreditat ANC:

Detalii despre ofertă la http://amid.org.ro/cursuri/management-de-proiect-acreditat-cnfpa/

 

Tagged with: , , ,
Posted in Resurse, Uncategorized
Fiţi la curent cu ultimele informaţii privind cursurile şi proiectele organizate de noi.
Abonare newsletter
:
:
 
Articole recente
Recomandam