5 întrebări înainte de a începe un proiect

question-markNe place toamna pentru că aduce cu ea mult entuziasm, planuri ambiţioase de viitor şi multe idei de proiecte. Dacă faci parte dintre cei care s-au întors cu energie la lucru şi mai ai şi câteva idei de proiecte personale pe care ai vrea să le începi, acest articol e pentru tine. Am strâns o listă cu 5 întrebări importante la care zicem noi că ar trebui să îţi răspunzi înainte de a te apuca de treabă, pentru a fi sigur că proiectul tău va fi un succes.

1. De ce îţi doreşti să faci proiectul?

E important să stabileşti exact ce presupune proiectul pe care visezi să îl începi, care e scopul lui final, ce speri să obţii din realizarea lui, cine beneficiază de pe urma lui şi, foarte important, care sunt câştigurile personale la care te aştepţi. E proiectul tău menit să rezolve o problemă socială, să promoveze o idee care e importantă pentru tine, să te ajute în construirea unei imagini personale, să îţi aducă venituri suplimentare? Stabilirea exactă a motivelor pentru care îţi doreşti să începi un proiect îţi va da o idee clară asupra paşilor pe care trebuie să îi faci şi te va scuti de dezamăgiri ulterioare.

2. Cât timp poţi şi eşti dispus să aloci proiectului tău?

În funcţie de complexitatea proiectului tău, volumul de muncă va fi diferit. E important să îţi stabileşti de la început limita implicării în proiect: cât de mult timp ai pentru el, cum poţi să îţi organizezi programul în mod eficient şi e suficient pentru volumul de muncă pe care îl presupune realizarea proiectului? Să stabileşti cât de mult te poţi implica de la început te poate scuti de sentimentul de frustrare pe care îl vei avea dacă începi să lucrezi la un proiect pe care nu îl poţi finaliza din lipsă de timp.

3. Câţi bani poţi şi eşti dispus să aloci proiectului tău?

Unele proiecte necesită investiţii mari, altele mai mici, dar, aproape fără excepţie, un proiect are nevoie de o minimă investiţie financiară. Stabileşte care e acea investiţie şi în ce limite eşti dispus să o suporţi. Totodată, e bine să stabileşti de la început şi pentru cât timp eşti dispus să lucrezi şi să investeşti bani fără a avea o recompensă financiară, dacă proiectul pe care îl implementezi are ca scop să îţi aducă la un moment dat un venit suplimentar.

4. De ce abilităţi şi cunoştinţe ai nevoie?

Pentru a-ţi răspunde la întrebarea aceasta, e bine să stabileşti de la început ce presupune munca în proiect şi de ce abilităţi şi cunoştinţe ai nevoie pentru a-l realiza cu succes. Apoi, să fii sincer cu tine şi să evaluezi obiectiv dacă tu ai abilităţile şi cunoştinţele necesare. Dacă răspunsul e da, e minunat. Dacă nu, poţi să le dezvolţi urmând un curs, citind cărţi de specialitate sau alegând un partener. Şi apropo de partener, aşa ajungem la întrebarea numărul 5…

5. Singur sau în echipă?

Dacă te simţi încrezător în ceea ce ai de făcut, ai experienţă în domeniu şi faci proiectul în special pentru beneficiul personal, să îl începi singur e o bună opţiune. Dacă ai nevoie de cunoştinţe suplimentare, de ajutor în ceea ce priveşte efortul de timp şi bani, să ai unul sau mai mulţi parteneri ar putea fi cea mai bună opţiune pentru tine. Dacă alegi să construieşti o echipă, e bine să te întrebi dacă poţi să lucrezi cu cei pe care i-ai ales, dacă au cu adevărat abilităţile care ţie îţi lipsesc şi dacă ei la rândul lor sunt dispuşi să investească timpul şi banii necesari. Nu ar strica să le dai articolul acesta. :)

Mult succes!

Heade-PM-mic

 

 

Tagged with: , , ,
Posted in Resurse
Fiţi la curent cu ultimele informaţii privind cursurile şi proiectele organizate de noi.
Abonare newsletter
:
:
 
Articole recente
Recomandam